Idén 115 új műfüves pályát adtak át országszerte

2013. december. 16., 23:14   |    

Idén 115 új műfüves pályát adtak át országszerte

Az MLSZ 2012-ben elindított Országos Pályaépítési Programjának (OPP) első évében 72 pálya épült meg, míg 2013-ban további 115 korszerű, villanyvilágítással ellátott műfüves pályát adtak át.

A program sikerét az átadások növekvő száma mellett az is mutatja, hogy az eddigi eredmények hatására egyre több önkormányzat és sportszervezet érdeklődik a konstrukció iránt, így az OPP későbbi ütemeiben nagymértékben nőhet tovább az új létesítmények száma.

Az MLSZ-nél pályázó önkormányzatok és sportszervezetek ebben az évben négyféle pályatípus közül választhattak, a 12x24 méteres műfüves grundpálya, a 20x40 méteres műfüves kispálya, 40x60-as műfüves félpálya, valamint 111x72-es műfüves nagypálya építésére volt lehetőség. A kiválasztott pályák felépítését az MLSZ szervezi és végezteti el, a pályázati felhívásban meghatározott feltételek szerint.



Az MLSZ által nyújtott támogatás mértéke az építkezések túlnyomó részében a teljes beruházási költség 70%-a, de az MLSZ – a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány együttműködésével - nemrégiben elindított egy kedvezményes konstrukciót, ennek keretében a pályázó önkormányzatok 10 százalékos önköltséggel juthatnak műfüves pályához, a fennmaradó 20% pedig FIFA támogatásból kerül finanszírozásra. Így adhattak át új létesítményt a Békés megyei Kevermesen vagy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbogáton, ahol saját erőből nem lehetett volna hasonló projektet véghezvinni, de még a 30 százalékos önrész hozzáadása is meghaladta a település lehetőségeit.

Az idén átadott 115 pálya közel 20 százaléka (21 pálya) épült a fővárosban, 80 százalékban vidéki településeken valósultak meg létesítmények. Jelentős sikerként értékelhető, hogy nagy számban adtak át új játéktereket az ország hátrányos helyzetű kistérségeiben, Borsod, Nógrád, Szabolcs és Békés megyében, olyan régiókban, ahol nagyon sok településen a hazai átlaghoz képest is jelentős az infrastrukturális lemaradás. Egyetlen megye sincs, ahol nem adtak át új műfüves pályát 2013-ban, Pest megyében 13, Borsodban és Hajdú-Biharban 9, Szabolcsban, Nógrádban és Heves megyében 6-6 pálya készült el.

Ami a pályatípusok szerinti elosztást illeti: 14 helyen adtak át műfüves nagypályát, 82 helyen kispályát, 14 helyen grundpályát és 5 helyen az elsősorban utánpótlás-labdarúgásban használatos félpályát.

DSC_9538|

Az új játékterek elsősorban a fiatalok sportolását segítik elő, az önkormányzatok gyerekek ezreinek biztosítanak lehetőséget a testmozgásra azzal, hogy iskolák, óvodák rendelkezésére bocsátják a pályákat, míg a sportszervezetek részleges finanszírozása mellett megépült játéktereket főképp az utánpótlásképzésben hasznosítják.

- Az ünnepélyes átadások tapasztalatai is megerősítenek bennünket abban, hogy a pályaépítési programra óriási igény van országszerte - mondta Csuti György, az MLSZ beruházási igazgatója. - A kisebb falvakban az év legfontosabb eseményei közé tartoznak az átadások, azokon a településeken, melyeken eddig nem állt rendelkezésre hasonló pálya, leírhatatlan lelkesedéssel és örömmel veszik birtokba az új játéktereket. Az idei évben kilencvenhat kispálya épült, ezek helyettesíthetik a régi idők grundjait, melyek sajnos szinte teljesen eltűntek az utóbbi évtizedekben. Mondhatjuk, hogy minél kisebb egy pálya, annál értékesebb a magyar labdarúgásnak, hiszen ezeket jellemzően a legfiatalabb generáció tagjai használják, azok a gyerekek, akik a hazai foci sikeresebb jövőjének zálogai lehetnek.

A hírkategória további hírei

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS