Sporttelep-felújítási program - korábbi hírek

2012. november. 15., 00:51   |    

Sporttelep-felújítási program - korábbi hírek

Tisztelt Pályázók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2013/14-es támogatási időszakra vonatkozó előminősített támogatási igazolások kiállításának kérelmezői felülete megnyílt az elektronikus kérelmi rendszerben:

http://mlszkerelem.globalsoftware.hu/kerelem2013/

A kérelmi rendszerbe történő belépést követően a „Támogatási igazolások” menüpontra, majd az EM_K001 iktatószámú sor végén található szerkesztés gombra kattintva a jóváhagyott előminősített pályázattal és sportfejlesztési programmal rendelkező pályázók elkezdhetik az előminősített pályázaton jóváhagyott tételekhez kapcsolódó támogatási igazolási kérelmet kitölteni.

A kérelem első oldalán az adatok automatikusan kitöltődnek.

A kérelem második oldalán kérjük, adják meg a 107/2011. Kormányrendelet 4. § (11) alapján annak a honlapnak a címét, amelyen a sportszervezet eleget tesz a tájékoztatási kötelezettségének, valamint kérjük, adják meg a sportfejlesztési programjukban szereplő jóváhagyott jogcímekhez kapcsolódó bankszámlaszámokat.

A kérelem harmadik oldalán a sportszervezet hivatalos képviselője/kapcsolattartója személyi igazolvány számát kell megadni.

A kérelem negyedik oldalán az „önrész forrása” oszlop megfelelő adatát kérjük megadni.

A kérelem ötödik oldalán levő Nyilatkozat 5. pontjának a), b), vagy c) pontját kérjük bejelölni.

A kérelem hatodik oldalán a 107/2011. Kormányrendelet által előírt 30 napnál nem régebbi köztartozás mentességet igazoló dokumentumot és az igazgatási szolgáltatási díj befizetését igazoló bizonylatot vagy átutalási megbízást kérjük feltölteni.

Az ellenőrzés, majd a beküldés gombot megnyomva a kérelme a rendszerben mentésre kerül.

Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy a támogatási igazolási kérelem benyújtásához is szükséges az elektronikus aláíró eszköz használata! A támogatási igazolás kiállításáról elektronikusan kapnak értesítést. A támogatási igazolásokat - hasonlóan a jóváhagyó határozathoz -, a „Dokumentumok” menüpont alatt található listából fogják tudni letölteni, miután az elektronikus aláíró eszköz segítségével a támogatási igazolás átvételre került.


Az előminősítésnek megfelelt szervezetek bruttó 700 ezer és 7 millió forint közötti összeget nyerhetnek el, amelyet a szükséges önrésszel kiegészítve a többi között például a sporttelep biztonságát (kerítés, korlát, játékos kijáró), a szurkolók és játékosok komfortérzetét (öltöző, mosdók, lelátó, eredménykijelző), valamint a sporttelep funkcionalitásának fejlesztését (pályafelszerelések, játéktér-felújítás, öntözőberendezés) célzó beruházásokra költhetnek. A program 3 évre szól, amelynek első ütemére (2013/2014-es elszámolási időszak) a pályázatokat 2013. február 6. és 2013. március 8. között az MLSZ online rendszerében lehet benyújtani.

Az előminősítéses pályázat kidolgozását és bevezetését a tao támogatási rendszer gyakorlati nehézségei indokolták. A tao-rendszer keretében ugyanis a támogatott sportszervezetnek kellett megkeresnie azt a gazdasági társaságot, amellyel megállapodott a fejlesztés megvalósítását biztosító támogatás kifizetéséről. Ez pedig jelentős erőfeszítést igényelt a sportszervezetektől, hiszen maga a potenciális támogató gazdasági társaság megtalálása, valamint a szükséges együttműködési megállapodások megkötése komoly adminisztrációs terhet jelentett. Nagyon sok esetben a – Magyar Labdarúgó Szövetség által egyébként jóváhagyott – beruházásokat támogató cég hiányában nem tudták megvalósítani a klubok.

Az MLSZ – felismerve a „hagyományos” rendszer működési nehézségeit – alternatív végrehajtási rendszert dolgozott ki, kizárólag a tárgyi eszköz beruházásra, a felújításhoz kapcsolódó fejlesztésekre. 2012-ben a tao-rendszerben jogosultan résztvevő sportszervezetek az MLSZ által jóváhagyott sportfejlesztési programjuk alapján valósíthatták meg elképzeléseiket, idén viszont a sportfejlesztési programot a sikeres előminősítést követően lehet benyújtani.

A program célja, hogy egy következetes, ütemezett forrás-felhasználási koncepció segítségével, az amatőr sportszervezetek által használt sporttelepek felújításán, biztonságosabbá, komfortosabbá tételén keresztül az amatőr futball játékos-, szakember-, valamint szurkolómegtartó és -vonzó képessége javuljon. Az MLSZ ezzel egyben azt is szeretné elérni, hogy szélesebbé váljon a futball tömegbázisa és javuljon a közösségi elfogadottsága.

Az előminősítéses eljárásban nyertes pályázó jogosultságot szerez arra, hogy:
• az MLSZ az azonos tartalmú tao sportfejlesztési programját automatikusan jóváhagyja,
• az MLSZ a beruházáshoz az adótámogatási forrást az azt biztosító támogatótól megszerezze és a sportszervezet rendelkezésére bocsássa.
Az MLSZ tehát a forráskeresés terhét leveszi a sportszervezetek válláról, ezzel elsősorban a gazdaságilag hátrányos kistérségekben lévő, illetve a gazdasági kapcsolatokkal nem rendelkező klubokat segítve.
A program további előnye, hogy az előre meghatározott megyei támogatási kvótáknak és az egységes támogatási szabályoknak köszönhetően biztosítja, hogy a fejlesztések az ország valamennyi régiójában, a csapatok létszámát és a gazdasági fejlettséget is figyelembe véve, arányosan valósuljanak meg.

A pályázaton olyan sportszervezetek indulhatnak, amelyek legalább 6 éve részt vesznek az MLSZ versenyrendszerében, és a felnőtt férfi nagypályás bajnokságban indított csapatuk legmagasabb bajnoki besorolása legfeljebb a megyei/budapesti I. osztály, illetve önálló utánpótlás-nevelő klub esetében nem biztosítanak korosztályos csapatot NB-s osztályú sportszervezet részére. A pályázat keretében előre meghatározott beruházási tevékenységek támogathatóak, mint például a sporttelep biztonságát (kerítés, korlát, játékoskijáró), a labdarúgásban részt vevők komfortérzetét (lelátó, eredménykijelző, öltöző, mosdók), valamint a sporttelep funkcionalitásának fejlesztését (pályafelszerelések, játéktér-felújítás, öntözőberendezés) célzó tevékenységek.

Az előminősítéses pályázat lebonyolítása megelőzi a tao jogszabályokban meghatározott sportfejlesztési program benyújtásának határidejét. A támogatásban részesített sportszervezetnek a sportfejlesztési programját el kell készítenie, amely változatlan költségvetéssel és műszaki tartalommal tartalmazza a tárgyi eszköz beruházás, felújítás jogcímhez kapcsolódó tevékenységeket. A benyújtott program legmagasabb elszámolható költsége bruttó 10 millió, legkisebb elszámolható költsége pedig bruttó 1 millió forint lehet, amely már tartalmazza a pályázótól várt, köteles 30%-os önrészt, azaz a támogatási arány 70%-os.

A pályázatokat 2013. február 5-től kezdve, 2013. március 8-ig az MLSZ online rendszerében lehet benyújtani az alábbi linkre kattintva: http://mlszkerelem.globalsoftware.hu/kerelem2013/


A hírkategória további hírei

MLSZ Webshop MLSZ Webshop MLSZ Webshop

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS